Welcome to the pages of impressions & memories of

Melodije Istre i Kvarnera

MELODIES OF ISTRIA & QUARNER

Festival s dušom - A Festival with Soul

 

 

MIK 2007

Introduction

News & Small Talk

Gračće - New Host

Memorable Moments

MIK 2006 Finale

MIK 2008

MIK 2009

MIK 2010

Life after MIK

Performers (gallery)

MIK 2007 Finale

MIK logo

 

official site

 

SINGERS' WEB

Vesna Nežić Ružić

Gina Picinic

Tamara Obrovac

Maja Blagdan

Elio Pisak

 

SPECIALS

Vesna Nežić Ružić

Karin Kuljanić

Galiano Pahor (1955-2008)

 

 
 

Vesna Nežić Ružić

"Istarska ruža"


 

TRIDESET GLAZBENIH PROLJEĆA

 

Prilikom nedavnog gostovanja na proslavi 30. godišnjice Kluba Rudar u New Yorku Puležanka Vesna Nežić Ružić se pohvalila da i ona ovog proljeća slavi isti jubilej - 30 godina glazbene karijere.  “Moglo bi se reći da smo Klub Rudar i ja vršnjaci, a gotovo isto toliko već traje i ljubav izmedju mene i istarskih iseljenika u New Yorku” – rekla je na svečanosti Kluba Rudar iseljenicima uvijek drag i rado viđen gost.

 

U desetak gostovanja na američkom kontinentu Vesna i njezin suprug Dario stekli su brojne prijatelje, pa mnogi sa uzbuđenjem ovih dana u New Yorku govore o Vesninom jubilarnom koncertu “Mojih 30 glazbenih proljeća” koji će se održati na Dan grada Pule 05. svibnja u Istarskom narodnom kazalištu pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije. Eleonora Turčinović i sama vrlo poznato ime medju iseljenicima, ali i u Istri svojoj je dragoj prijateljici zaželjela sve najbolje i “da joj se ostvare sve njezine želje koje je uistinu i zavrijedila.” Eleonora kao i brojni drugi iseljenici vesele se Vesninim uspjesima jer je “uvijek spremna pomoći i dati sve od sebe kad nekome treba, a i izvrsna je pjevačica koja je u svojim pjesmama zadržala istarski narodni melos koji je nama u iseljeništvu posebno drag” rekla je Eleonora.

 

Vesna Nežić Ružić je svoju karijeru službeno započela Melodijama Istre i Kvarnera 1977. godine pjesmom Vrtić pred kućun i na tom je Festivalu nastupila 16 puta osvojivši niz nagrada. Svakako će najbolje zapamtiti 1984. godinu kada je pjesmom Kanat od vina osvojila je gotovo sve sto se može osvojiti: prvo mjesto po glasovima publike ukupno i pojedinačno po gradovima kao i prvo mjesto po ocjeni stručnog žirija i nagradu za najbolji tekst u pjesmi te nagradu za najizvođeniju pjesmu MIK-a kao i nagradu Roženica za korištenje istarskog melosa.

 

 

MIK 2008 - Završna večer

 

Vesna, diplomirani pravnik nakon tog velikog uspjeha shvatila je da su glazba i obitelj njezine najveće ljubavi te se u potpunosti posvetila ulogama majke, supruge i pjevačice. Vesna slavi i još jedan jubilej, naime, iza nje je točno deset nosača zvuka, a njezine se pjesme rado pjevaju sa obje strane Atlantika. Mnoge pjesme Vesna je posvetila svojoj rodnoj Puli; pjesma Lovor i ruže izvedena je povodom 3.000 godišnjice Grada, zatim

Dobro jutro Pulo moja, Rose di Pola, Pola mia, Puna je Pula i mnoge druge. Vesna rado

pjeva pjesme posvećene bogatoj istarskoj baštini te svakodnevnom životu Istrijanke: Tu drugu subotu, Mih se čuje svati gredu, Ča su lipi, Martinja i brojne, brojne druge znane pjesme. Njezin jubilarni deseti etno pop album Rikordi i pensiri  je istarska glabeno-kuharsko-mirisna priča sa kojim na dar dobivate i knjigu orginalnih istarskih recepata B. Živovića “Pričice o ljubavi i kuhanju” te vrećicu istarske lavande.

 

Teško je sažeti život jedne tako ispunjene i cjelovite osobe kao što je Vesna u nekoliko redaka jer Vesna osim sto je glazbenica je i draga osoba o kojoj mnogi imaju mnogo toga lijepoga za reći. Brojni istarski iseljenici o njoj govore sa poštovanjem i ljubavlju. Razgovarali smo izmedju ostalih i sa Frankom Pavićevcom “Vesna brzo i lako stiče prijatelje. U pauzama posjete New Yorku i Clevelandu obilazila bi znane i neznane posjetioce, a za slobodnih dana pojavila bi se u klubovima na nogometnim utakmicama ili na ručku jer su joj jako dragi njoki i fuži sa zvacetom, jota i kiseli kupus koji se i kod nas u Rudaru i Istri dobro spremaju. Poznanstvo sa Vesnom nikada ne počinje i završava njezinim gostovanjem kod nas, ona rado ugošćuje svakoga tko bi došao u Istru u svom domu. Nadamo se da će nas još mnogo puta razveseliti svojim pjesmama i boravkom među nama.”

 

 

Rastanak na JFK Airport-u, 1985. Iza Vesne je virtuoz na sopelama Franko Kos

U prvom planu s lijeva na desno: Dario Ružić, Vesna Nežić Ružić, Violeta Peronić (djelatnica Pan-Am-a), Aldo Peronić

 

Mnogi su od mojih sugovornika izrazili žaljenje što nisu mogli biti prisutni na Vesninom jubilarnom koncertu jer osim što je to bio koncert njihove drage prijateljice njezini su gosti bili i brojna dobro znana imena istarske glazbene scene poput : Anelida, Sergia Pavata, Elia Pisak, Serđa Valića, Tria “Bajs”, zbora “Lino Mariani”, salonskog orkestra grada Pule, a voditelji programa su Budimir Žižović-Žizo i nama u iseljeništvu dobro poznati Robert Ferlin. Bila je to fešta za svakog pravog Istrijana, a Vesni želimo još mnogo godina u glazbenim vodama i da ostane dosljedna sebi jer nam je takva najdraža.

 

Sanja Floričić-Bogović

 

Foto stranice:

MIK 2010    MIK 2009

 

Službene stranice:

www.vesna-nezic-ruzic.com